Telefon: +90 232 330 40 10 GSM: +90 532 620 83 33 GSM: +90 505 221 03 10
info@mervebicer.com.tr
Anasayfa > Tüm Hizmetlerimiz > Kadın Hastalıkları > Vajinal Enfeksiyonlar
Kadınlarda en sık görülen enfeksiyonlar vajinal enfeksiyonlardır. Normalde vajinadaki akıntı renksiz, kokusuzdur ve herhangi bir şikayete yol açmaz. Enfeksiyona bağlı akıntılar ise renkli, kötü kokulu, sıklıkla kaşıntı, genital bölgede yanma , idrar yaparken yanma, cinsel ilişki sırasında ağrı gibi yakınmalarla kendini gösterir. Bazen hiçbir yakınma olmadan jinekolojik muayene sırasında tesadüfen de saptanabilirler.
Kadın genital sistemi enfeksiyonlarla mücadelede bir savunma mekanizmasına sahiptir. Bu mekanizması sayesinde mikropların girişi engellenir. Bunlardan en önemlisi vajina asidik pH‘a (normalde pH 3,5-4,5 arasındadır) sahip olmasıdır. Vajina duvarında yer alan hücreler içerisinde östrojen hormonu sayesinde depolanan glikojen önce glikoza sonra laktik asite dönüşerek asidik ortam sağlar. Böylece asidik ortamda üreyebilen başta laktobasiller olmak üzere vajen flora gelişimi uyarılır. Glikojen ayrıca laktobasillerce yıkılarak da laktik asit oluşumu sağlanır. Vajen asidik pH’ı korunmuş olur. Herhangi bir nedenle laktobasiller azaldığında ( enfeksiyon yapıcı bakterilerin vajinayı işgal etmesi ve laktobasillerden üstün gelmesi) veya vajen asidik ortamının bozulması ( vajinaya uygun olmayan kimyasal maddenin girmesi, östrojen üretiminin azalması) enfeksiyonları kolaylaştırır. Genital hijyenin korunmasında önemli olan laktobasil-asit ikilisini korumaktır. Puberte ve postmenapozal dönemde östrojen azlığı nedeniyle vajen epiteli incedir ve ph 6-8 arasında seyreder.
Her ay gerçekleşen adet kanaması içerdiği protein sayesinde mikropların çoğalması için uygun ortam oluşturur bu sebeple vajinal enfeksiyonlar sıklıkla adet döneminde ortaya çıkar.
1. Doktorunuz önermedikçe vajinanın yıkanmasına yönelik ürünleri ( şampuan, sprey, deodorant vs) kullanmamalısınız.
2. Tuvalet sonrası temizlikte önden arkaya doğru temizlik yapılmalıdır.
( vajinadan anüse doğru) Tersi durumun kalın barsaktaki bakteriler vajende idrar yollarında enfeksiyona yol açabilir.
3. Genital bölge duru suyla yıkanmalı ve sonrasında kurulanmalıdır. Mantarlar ıslak ve sıcak alanlarda daha kolay ürerler. Bu sebeple hamam, sauna, havuz kullanımında hijyene dikkat edilmelidir.
4. İç çamaşırları sık değiştirilmelidir. Sentetik naylon içerikli çamaşırlar yerine pamuklu çamaşırlar tercih edilmelidir. Çorap ya da sıkı pantolon olabildiğince kullanılmamalıdır.
5. İdrar ihtiyacı ertelenmemelidir. Bekleyen idrarda bakteriler enfeksiyon için zaman bulurlar.
6. Vajinal tampon kullanılmamalı ya da sık değiştirilmelidir.
7. Banyo, havuz, sauna veya egzersiz sonrası ıslak , terli çamaşırlar veya mayoyla uzun süre kalınmamalıdır, değiştirilmelidir.
8. Gebelik, antibiyotik sonrası, doğum kontrol hapları sonrası ve şeker hastalarında akıntı daha sıktır.