Click Muypil Protection Vajinismus Nedir? Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır? - Doç. Dr. Merve BİÇER - Genital Estetik, İdrar Kaçırma Tedavisi İzmir

Telefon: +90 232 330 40 10        GSM: +90 532 620 83 33        GSM: +90 505 221 03 10

info@mervebicer.com.tr

Doç.Dr.Merve BİÇER
Vajinismus Nedir?

Anasayfa   >   Vajinismus Nedir?

Vajinismus Nedir?

Vajinismus Nedir?

Vajinismus, vajina kaslarının istemsiz kasılmaları sonucu ortaya çıkan cinsel işlev bozukluğudur. Bu bozukluk şu anda psikiyatri kliniklerinde kullanılan güncel akıl hastalıklarının tanı ve istatistiksel rehberliğinde yer alır. Vajinismusu diğer disparonilerden ayırt ederken hastalığın şiddeti dikkate alınır. 

 
Bir kadının cinsel ilişkiye girme arzusuna rağmen sağlıklı cinsel ilişkiye girememesi olarak da tanımlanan vajinismus hastalığı için; Kadın kasılır ve penisin vajinaya girmesini engeller. Dar veya küçük vajina ile alakası olmayan bu hastalık, cinsel ilişki sırasında istemsiz bir kasılmadır. Kaslı ve esnek bir yapıya sahip olan vajina kasları kontrolsüz bir şekilde kasılır ve cinsel ilişkiyi engeller. İstemsiz kasılmalar sadece vajinada değil tüm vücutta meydana gelebilir. Vajinismus hastalığı olan kadınlar genellikle bacaklarını sıkıca kapatarak ilişkiye izin vermezler. 

Vajinismusun Belirtileri Nelerdir? 

  • Ağrılı cinsel ilişki (disparoni) 
  • Zor ya da imkânsız ilişki 
  • Tampon kullanırken ağrı 
  • Pelvik muayene sırasında ağrı 
  • İlişki sırasında kas krampları 
  • Ağrı semptomu farklı düzeylerde ortaya çıkabilir. 

 Vajinismus Nasıl Tedavi Edilir? 

Vajinismus %100 tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastanın vajinismus sorununu kabul etmesi ve bu sorunla yüzleşmesi tedavinin başarısını etkiler. Kişinin tedavi görmesi ve kafasındaki olumsuz düşüncelerden kurtulması için deneyimli ve bilgili bir jinekolog tarafından muayene edilmesi önemlidir. Ancak jinekolog tek başına hastalığı tedavi etmek için yeterli değildir. Bu hastalık ekip çalışması gerektiren özel bir durumdur. 


Hastalığın ilk evresinde yapısal sorunlar için hastanın jinekolojik muayenesi yapılır. Kızlık zarı sert ve elastik durumdaysa cinsel ilişkiyi kolaylaştırmak için anatomik yapıya müdahale edilmelidir. Tedavinin ilerleyen aşamalarında cinsel terapi konusunda deneyimli psikolog ve psikiyatrist eşliğinde depresyon belirtileri ve hastanın cinsel arzu isteksizliğinin nedenleri incelenmelidir. Bilişsel ve davranışsal tedavi yöntemleri konusunda uzman bir ekip tarafından hastaya psikoterapötik tedavi uygulandığı takdirde sağlıklı bir cinsel yaşam garanti altına alınabilir. 

Vajinismus durumunda olumlu sonuçlara ulaşmak için eğitim, danışmanlık ve egzersiz gibi çeşitli yöntemler kullanılabilir. Vajinismus tedavisine yönelik uygulamalara örnek olarak cinsel terapi ve danışmanlık teklifleri, vajinal dilatörler (genişleticiler) ve fizik tedavi egzersizleri verilebilir. 
 
 Pelvik taban kontrol egzersizleri bu uygulamalarda değerlendirilebilir. Kegel egzersizleri gibi kaslarınızı kasmayı ve gevşetmeyi içeren fiziksel aktiviteler pelvik taban kaslarınızı kontrol etmenize yardımcı olabilir. Tıbbi tavsiye ve bilgi ile yapılabilecek bu egzersizleri vajinismuslu kadınlar vajina çevresindeki kasları gevşetmek için kullanabilirler. Aşamalı duyarsızlaştırma olarak ifade edilen tedavi ile temel amaç, ilişki sırasında rahat bir his yaratılmasıdır.

Kegel egzersizleri, idrarı tutmak veya kesmek için kasılan kasları kullanır. Egzersiz yaparken, vajina kaslarını yaklaşık 2 ile 10 saniye tutulur ve ardından tekrar serbest bırakılır. Tek seferde 20 kez yapılmalıdır. 


Top