Click Muypil Protection İdrar Kaçırma Nedir? Nedenleri Nelerdir? - Operatör. Dr. Merve BİÇER - Genital Estetik, İdrar Kaçırma Tedavisi İzmir

Telefon: +90 232 330 40 10        GSM: +90 532 620 83 33        GSM: +90 505 221 03 10

info@mervebicer.com.tr

Op.Dr.Merve BİÇER
İdrar Kaçırma Nedir? Nedenleri Nelerdir?

Anasayfa   >   İdrar Kaçırma Nedir? Nedenleri Nelerdir?

İdrar Kaçırma Nedir? Nedenleri Nelerdir?

 İdrar Kaçırma Nedir? Nedenleri Nelerdir?

İdrar kaçırma, idrar kontrolünün kaybıdır. İdrar kaçırma, milyonlarca insanı etkilediğine inanılan yaygın bir sorundur.  Kadınlarda üriner inkontinans erkeklere göre iki kat daha sıktır ve özellikle yaşlılarda yaygındır. İdrar kaçırma yaşlanmanın kaçınılmaz bir sonucu değildir ancak bazı hastalıklar, ilaç kullanımı ve yaşlanma ile ilişkili olabilir.  Üriner inkontinansın dört farklı tipi vardır ve semptomlar ve tedaviler bu tiplere göre organize edilir: 

  • Stres inkontinans: Öksürme, hapşırma gibi karın içi basıncını artıran aktiviteler sırasında istem dışı idrar kaçırmadır.   
  • Urge inkontinans: Tuvaletin ani ve acil bir şekilde kullanılması durumunda banyoya ulaşmadan önce istem dışı idrar kaçırmadır. 
  • Karışık tip idrar kaçırma: Stres ve aciliyet türlerinin aynı anda ortaya çıkmasıdır. 
  • Overflow inkontinans: Mesane tam dolu olsa bile, fazla idrarın istemsiz olarak mesaneye sızıntı şeklinde kaçmasıdır.

İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir

Yaşlandıkça bazı kasların sadece istendiğinde idrarın boşaltılmasını sağlayan işlevleri azalabilir ancak bu duruma eşlik eden başka nedenler de olabilir. Örneğin; Fazla kilo, sigara, kronik öksürük, kabızlık, astım ve benzeri hastalıklar, karın içi basıncının artması idrar kaçırma için risk faktörleridir. Ayrıca zor kısımlar nedeniyle hem kas yırtılması hem de sinir hasarı işlev bozukluğuna neden olabilir. 

Diyabet gibi hastalıklar da idrar kaçırmada etkilidir. Ayrıca merkezi sinir sistemini etkileyebilecek hastalıklar (omurilik yaralanmaları, felç gibi) ve periferik sinir sistemini etkileyen bazı hastalıklar (sinir yaralanmaları gibi) idrar kaçırma nedenleri arasındadır. Tüm bunlara ek olarak idrar yolu taşları, idrar yolu enfeksiyonları, bazı ilaçlar, alkol tüketimi ve bu bölgede yapılan bazı ameliyatlar da idrar kaçırmaya neden olabilir.

İdrar Kaçırma Tedavileri Nelerdir?

İdrar kaçırma, ilaçla cerrahi veya cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebilir. Bu hastalık bir tür işlev bozukluğu olduğu için tedavisinin iyi düzenlenmesi gerekir. Tedavi için de çok önemli olduğu için idrar kaçırma tipini belirlemek çok önemlidir.  Stres üriner inkontinans için genellikle cerrahi, urge inkontinans için ilaçlar kullanılır. Yapılacak ameliyat basit olmakla birlikte alanında deneyimli doktorlar tarafından yapılmalıdır. 

Genellikle dış genital bölgeye yapılan bu operasyonlarda karına girilmez. İdrar drenaj kanalının çıkışına hamak şeklinde bir levrek yerleştirilerek alan desteklenir. Bu şekilde hasta idrarını daha iyi tutabilir. Dürtü inkontinansı için ek ilaçlar verilir. Tipi kompresyon ile antispazmodik ilaçların uygulanmasına ek olarak pelvik kasların güçlendirilmesi de önerilir.

Kasları güçlendiren kegel egzersizleri, her türlü idrar kaçırma şikayeti olan hasta için faydalıdır. Bu egzersizler kadınlarda vajina dokusunu da sıkılaştırırken, pelvis ve kadın cinsel organlarının sarkmasını önler, bu da idrarın daha iyi tutulması anlamına gelir. 

Bazı hastalarda ameliyatsız ve ilaçsız başarılı tedavi sonuçları ancak bu kasları güçlendirecek egzersizler ile elde edilebilir. Egzersiz sırasında kullanılacak kaslar muayene sırasında hastaya öğretilir ve üç ila altı aylık veya bir yıllık aralıklarla takip edilir. Bu şekilde hasta için önemli bir iyileşme sağlanabilir.


Top